torsdag den 30. april 2015

Varme hveder

Traditionen med varme hveder stammer fra den tid, hvor Store Bededag var en arbejdsfri bede- og bodsdag.

Når kirke klokkerne ringede, var det ensbetydende med, at alle skulle holde fri fra arbejde, samt at al handel skulle ophøre. Det betød således også, at bagerne ikke kunne bage brød. I stedet bagte de masser af hvedeknopper dagen før bededagen, så folk kunne købe dem og varme dem op på selve dagen. De varme hveder blev således traditionelt spist om morgenen på Store Bededag.


Traditionen ændrede sig med tiden, så man i dag “snyder” og spiser de varme hveder allerede aftenen før store bededag. Jeg kan sagtens forestille mig, at det er som følge af, at folk har haft svært ved at holde sig fra de velduftende hvedeknopper, og derfor har set sig nødsaget til at tyvstarte :) Dét kender vi vel allesammen? :)


Har du selv lyst til at bage dine hveder, så kan jeg varmt anbefalde denne opskrift.


Ingredienser (12 stk.):
2 æg
4 spsk. sukker
2 1/2 dl. lunkent vand
50 g. gær
1/2 tsk. salt
1 dl. olie
1 tsk. kardemomme
Ca. 600 g. mel

Desuden:
1 æg til pensling

Fremgangsmåde:
  1. Æg og sukker piskes til en luftig masse med en elpisker - jo mere du pisker, jo mere luftige bliver hvederne. Så vær ikke nærig med piskningen ;P
  2. I en anden skål opløses gæren i den lunkne vand. Salt og olie kommes ved og æggemassen vendes forsigtigt i.
  3. Sigt melet i lidt ad gangen. Dejen æltes godt igennem til en let og smidig dej.
  4. Dejen stilles til hævning et lunt sted i 45 minutter.
  5. Når dejen har hævet æltes den igennem og formes herefter til 12 boller. Jeg vejer den samlede dej og dividerer med 12, så ved jeg hvor meget hver bolle skal veje - på den måde sikre man, at bollerne bliver lige store.
  6. Beklæd en bradepande med høje kanter (min er 40x30 cm. - mindre kan sagtens gøre det) med bagepapir. Læg hvederne tæt i bradepanden og lad dem hæve yderligere 45 minutter.
  7. Når hvederne er færdige med at hæve pensles de med sammenpisket æg og bages ved 200 grader i 15-20 minutter.
  8. Lad de varme hveder køle af på en rist inden servering.













Ha' en dejlig dag!
- Camilla

1 kommentar:

  1. De bedste hveder der findes,tusind tak for opskriften,laver dem ikke kun til store bededag,er ved at lave dem nu,de kan spises året rundt hi hi.
    Venlig Hilsen
    Charlotte

    SvarSlet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..