lørdag den 5. september 2015

Skovbærsnurrer

Kanelsnurrer er efterhånden et 'gammelt' fænomen indenfor brød og bagning - og det var vidst nok Mayer, der bragte den norske spise til Danmark. Snurrerne minder jo meget om de klassiske kanelsnegle, men med en smule mere æstetisk udtryk.

Jeg har længe gået og spekuleret over, om man i stedet for kanel kunne komme en lækker bærkompot i sådan nogle kanelsnegle eller snurrer. De fik jeg afprøvet i dag - og jeg må indrømme, at resultatet blev rigtig lækkert. Jeg vil indrømme, at processen nok er en smule nemmere (pga. fyldets konsistens) at lave dem som snegle - men snurrene er sjove, så kast dig endelig ud i dem, hvis du har mod på at få lidt snavsede fingre.



Ingredienser:
Dej:
4 dl mælk
½ pk. gær
800 g. hvedemel
50 g. rørsukker
2 tsk. stødt kardemomme
Et nip salt
2 økologiske æg
100 g. blødt smør

Fyld:
150 g. skovbær
1 spsk. vand
150 g. marcipan
100 g. smør
75 g. sukker

Desuden:1 æg til pensling
Perlesukker

Fremgangsmåde:
  1. Dejen: Lun mælken og rør gæren ud deri. 
  2. I en skål blandes salt, sukker, kardemomme og halvdelen af melet. Kom mælk og æg i skålen og rør godt rundt. 
  3. Tilsæt det bløde smør i tern og pisk med et elpisker. 
  4. Kom mel i lidt ad gangen og blandt godt rundt indtil du har en blød dej. 
  5. Ælt dejen i 10 minutter på maskine, hvis du har sådan en eller 15 minutter med håndkraft indtil dejen er elastisk og kan 'trækkes lang' uden at knække.
  6.  Kom dej i en skål og lad den hæve til dobbelt størrelse – ca. 1½ time.
  7. Fyldet: Mens dejen hæver laves fyldet. Kom skovbærrene i en gryde med en spsk. vand, så du undgår at de brænder på. 
  8. Giv bærrene et opkog og lad det simre, indtil det er blevet til en tyk masse. Blend bærrene med en stavblender til en glat og ensartet masse. Tilsæt sukkeret og lad bærkompotten køle helt af. 
  9. Riv marcipanen og ælt den med smørret. Tilsæt så den kolde bærkompot og bland godt rundt. 
  10. At samle skovbærsnurrene: Når dejen er færdighævet rulles den ud som et rektangel. 
  11. Smør fyldet ud på dejen, så det er jævnt over det hele. 
  12. Fold så en tredjedel af dejen ind mod midten og fold den anden tredjedel hen over. 
  13. Skær dejen i ca. to centimeter brede strimler og fold den til en snurrer - sagt mere forenklet er fremgangsmåden som når, man binder en knude. Fyldets konsistens gør dog, at det er en noget fedtet affære, men frygt ej - det skal nok blive godt alligevel. Se eventuelt denne video for fremgangsmåde
  14. Sæt snurrerne på en bagepapirsklædt bageplade og pensl dem med sammenpisket æg. 
  15. Bag skovbærsnurrerne ved 200 grader i 10-15 minutter.
  16. Velbekomme.











Ha' en dejlig dag.
Camilla

2 kommentarer:

  1. Sikke en herlig farve. Jeg har planer om at bage svenske brombærbullar inden så længe, og håber, at de bliver lige så fine.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja farven var bare skøn Emilie :) Håber at de gik godt med dine brombærbullar :D

      Slet

Kom gerne med dine tanker om opskriften..