tirsdag den 15. marts 2016

Gulerodsbrød uden surdej

Jeg tester rugbrødsopskrifter til de kommende påskefrokoster :) Der skal masser af lækre ting på påskebordet, og prikken over i'et er altså hjemmebagt rugbrød. Rugbrød laves traditionelt med surdej, og sådan en surdej har aller bedst af, hvis man bager med den en gang om ugen, og så meget brød spiser vi slet slet slet ikke herhjemme. Derfor har jeg længe leget med rugbrød uden surdej - og det fungerer altså helt perfekt.


For at undgå et rugbrød, der bliver klægt, kræver det, at rugmelet har noget surt at arbejde med - derfor er der kærnemælk i mine rugbrød. Det giver rugmelet noget at arbejde med, og bidrager desuden med den helt rigtige smag til rugbrødet. Derudover skal kernetemperaturen i et rugbrød være mellem 96-98 grader før det er færdigbagt, så et godt tip er at bruge stegetermometer :)


Ingredienser (1 rugbrød i 2,5 liters form):
5 dl. kogende vand.
3 dl. kærnemælk
25 g. gær (eller 5 g. tørgær)
1 spsk. salt
1 spsk. sirup
250 g. knækkede rugkerner
100 g. hørfrø
50 g. solsikkekerner
100 g. hvedemel
400 g. rugmel
100-200 g. revet gulerod*
Desuden:
Birkes, græskarkerner, solsikkekerner eller hvad du nu kan lide til drys.

* Jeg har i det her brød 100 gram revet gulerod, men brødet kan sagtens bære mere.

Fremgangsmåde:
  1. Hæld det kogende vand i en stor skål. Tilsæt kærnemælken og rør godt rundt. Lad væsken køle af til den er omkring 40 grader (altså lidt lunere end håndvarm/lunken). 
  2. Tilsæt gæren til den lune væske og rør rundt til gæren er opløst.
  3. Tilsæt de resterende ingredienser og rør dejen godt sammen til den har en konsistens som en tyk og klæbrig grød.
  4. Lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
  5. Når dejen er hævet, hældes den i en smurt rugbrødsform. Glat oversiden af dejen med en våd dejskraber og drys evt. med birkes eller lignende.
  6. Sæt formen ind i en kold ovn og lad den efterhæve i 1-1,5 time til dejen fylder ca. 70 % af formen.
  7. Når dejen er færdighævet tændes ovnen på 180 grader, og rugbrødet bages i ca. 1,5 time. Kernetemperatuen på et rugbrød skal være omkring 98 grader før det er færdigbagt, så brug gerne et stegetermometer, hvis du har sådan et.
  8. Tag rugbrødet ud af formen og pak det ind i et hårdopvredet viskestykke; på den måde undgår du at skorpen bliver tør og stenhård). 
  9. Lad rugbrødet køle helt af inden du skærer i det.
  10. God fornøjelse.








Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..