mandag den 9. maj 2016

Jordbærtærte m. mazarinbund og vaniljecreme

Åhh.... Solskin, bare tæer i sandalerne, blomster, træer der springer ud og JORDBÆRTÆRTE - så er det for alvor ved at være sommer i Danmark.

Til mors dag i år forkælede jeg min søde mor med en god hjemmelavet jordbærtærte. Ingredienslisten og beskrivelsen af fremgangsmåden virker måske lang, men den er altså virkelige lige til. Hvis man arbejder systematisk (som opskriften foreskriver), så tager den altså ikke så forfærdeligt lang tid at tilberede, som man måske frygter - man bliver derimod lige nøjagtigt så tilfredsstillet i ganen, når man smager den, som man håber :) Den er møg god! Så har jeg advaret. 


Jeg starter altid med at tilberede vaniljecremen først - for den skal nemlig køle helt af i køleskabet (og derfor kan den med fordel laves dagen i forevejen). Derefter tilberedes selve tærten. Sådan giver det mest mening for mig, og man undgår at tilberedningstiden/køletiden bliver længere end nødvendigt.



Ingredienser (1 tærte, 22 cm., Ca. 10 pers.)
Vaniljecreme:
2 æg
30 g. maizena
2 vaniljestænger
0,5 l sødmælk
75 g. rørsukker
2,5 dl. piskefløde

Mørdej:
225 g. hvedemel
150 g. stuetempereret smør
75 g. flormelis
2 æg

Mazarinmasse:
150 g. rå marcipan
150 g. sukker
75 g. stuetemperet smør
2 æg
Ca. 35 g. mel

Desuden:
1 plade god mørk chokolade
1 stor bakke jordbær

Fremgangsmåde:
  1. Vaniljecreme: Skrab vaniljekornene ud ad vaniljestængerne og bland dem med sukkeret – På den måde skiller du vaniljekornene ad, så de fordeler sig jævnt i cremen. Gem de tomme stænger; de giver god smag.
  2. Pisk æg og maizena sammen i gryde under svag varme. Sørg for at piske eventuelle klumper helt ud, så massen er glat og ensartet.
  3. Tilsæt mælk, vaniljesukkeret og de tomme vaniljestænger og kog cremen op ved svag varme under konstant omrøring. Så snart cremen koger og bliver tyk (som lagkagecreme), tages den af blusset. 
  4. Fjern de tomme vaniljestænger og kom cremen i en skål. Kom husholdningsfilm over cremen, så den rammer overfladen af cremen - det forhindre at der kommer kondensvand, når den varme creme sættes i et koldt køleskab.
  5. Lad cremen køle helt af. 
  6. Når vaniljecremen er kølet af, piskes den hurtigt op med en elpisker så den bliver fin og luftig. 
  7. Derefter piskes fløden til let skum og vendes forsigtigt i den kolde creme. 
  8. Kom vaniljecremen i en sprøjtepose og læg den i køleskabet til cremen skal fordeles på kagen.
  1. Mørdej: Smuldr smørret i melet til der ikke er klumper.
  2. Tilsæt flormelisen og æggene og saml dejen til en kugle med hænderne – den skal ikke æltes, bare samles.
  3. Stil mørdejen på køl i en halv times tid.
  4. Når mørdejen har kølet tilpas rulles den ud på et meldrysset bord. Fordel mørdejen i tærtefadet og fjern det af dejen, der er falder ud over tærtekanterne. Stil tærteformen på køl imens mazarinmassen tilberedes.
  1. Mazarinmasse: Skær marcipan i små stykker og mas det godt sammen med sukkeret.
  2. Tilsæt smør, æg og mel og bland det hele til en homogen og ensartet masse med en elpisker.
  1. At samle tærten: Hæld mazarinmassen i tærtefadet og bag tærten ved 200 grader i 30-35 minutter til mazarinen er blevet fast og gylden.
  2. Lad tærten køle helt af inden den smøres med chokolade.
  3. Smelt chokoladen over et vandbad og fordel den i et jævnt lag på tærten. Sæt tærten i køleskabet i cirka en halv time til chokoladen er størknet.
  4. Fordel vaniljecremen på tærten og pynt med jordbær.
  5. Velbekomme.

Vaniljecreme

Vaniljekornen skilles ad ved at mase dem sammen med sukkeret.

 Æg og maizene piskes sammen over svag varme.

 Maizena og æggene er pisket fri for klumper.

 De resterende ingredienser er tilsat og cremen skal nu have et opkog så cremen kan tykne.

 Cremen er tyknet.

 Cremen er kommet i en skål og dækket med husholdningsfilm. Klar til at komme på køl.

Cremen er pisket luftig, og flødeskummen er vendt forsigt i. Cremen er klar til at komme på kagen.

 Mørdej:
Smør og mel er smuldret sammen, og ægget tilsættes.

Mørdejen er hurtigt samlet og klar til at hvile på køl i 30 minutter.

Mazarinmasse:
 Marcipanen er mast sammen med sukkeret.

 De resterende ingredienser tilsættes og det hele blandes godt.

Mazarinmassen er klar til at komme i tærten.

At samle tærten: 
Mørdejen er kommet i tærteform og mazarinmassen er tilsat.

 Tærtebunden er bagt ved 200 grader i 35 minutter.

Tærtebunden er smurt med mørk chokolade.

 Vaniljecremen er sprøjtet på tærtebunden med en sprøjtepose.

 Jordbærene er anrettet på tærten - og tærten er pyntet med friske blomster.

 Velbekomme.




Ha' en dejlig dag.
Camilla

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Kom gerne med dine tanker om opskriften..